Обшуки в SAP, справа «Ротердам+» та інші питання на засіданні РГК НАБУ

6 вересня пройшло чергове засідання Ради громадського контролю при НАБУ. На нього були запрошені представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро.

Першою розглянули ситуацію з заявою представників Приватбанку. У листі банку наголошувалось на несподіваній активізації НАБУ та САП по справі, яка розслідується два роки. Заявники зазначили, що НАБУ та САП звернулись з клопотанням до суду про вилучення документів у тому числі і тих, що не стосуються даної справи. Якщо сформулювати простими словами, то є думка, що вилучені документи через витік інформації з НАБУ або САП потраплять до колишнього власника банку і можуть бути в подальшому використані в його інтересах проти установи. Проте представники правоохоронних органів запевнили про закритість даної інформації. Вони стверджують, що не вилучали в банку документів, які б могли завдати шкоди інтересам установи. За пропозицією директора НАБУ Артема Ситника вирішено створити окрему зустріч (без втручання в матеріали кримінального провадження) представника банку, детективів, процесуального керівника та членів РГК Марка Савчука та Віктора Трофименка. Також РГК в подальшому стежитиме за цією ситуацією.

Також було піднято питання щодо ще однієї справи, до якої прикута увага громадськості — обшуки у компанії SAP. Присутня детектив пояснила, що вона з колегою прийшла до компанії без силового супроводу, роботі працівників не заважали. Всім було дозволено пересуватись за умови, що присутні не будуть заважати діям представників НАБУ. В ході процесуальних дій було вилучено деякі документи та детективи залишили приміщення SAP.

У другій частині засідання членів РГК на питання громадськості відповідав директор НАБУ Артем Ситник.

Неодноразово і керівництво НАБУ, і представники САП наголошували на питанні нестачі спеціалістів для розслідування корупційних справ. На сьогодні, згідно Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» штатна чисельність НАБУ складає 700 осіб (включно з територіальними підрозділами). Кількість детективів складає близько 250 осіб. Було піднято питання про збільшення чисельності штату НАБУ. Директор пояснив, що наразі вже вивчено ситуацію і рекомендації, є напрацьовані проекти щодо збільшення штату НАБУ до 1245 осіб. В подальшому Артем Сергійович пообіцяв підготувати необхідну пропозицію до змін у законодавстві.

Члени РГК також озвучили зауваження щодо роботи сайту НАБУ. Зауваження враховані, вони будуть вивчені і, за потреби, внесені зміни.

Щодо справи «Ротердам+» представник підрозділу детективів пояснив, що розслідування триває. На питання інформації у ЗМІ про те що до «схеми Ротердам» претензій немає, було зауважено, що в деяких випадках інформація в джерелах навмисне викривлена (в залежності від власників ЗМІ) або опублікована без розуміння усієї справи та суті розслідування.

Було обговорено питання початку роботи антикорупційного суду. Артем Ситник зазначив, що поки проблем не виникає, вже є надходження перших справ до нового суду.

За ініціативи члена РГК позаминулого складу Романа Маселка було ініційовано питання щодо звернення НАБУ до Вищої ради правосуддя з питанням звільнення суддів Окружного адміністративного суда Києва, так звані «плівки судді Вовка». Подібна практика існувала, НАБУ вже зверталось до ВРП з заявою про звільнення судді, стосовно якого ведеться слідство. Нещодавно цього суддю було звільнено. Проте у даному випадку в НАБУ поки що немає цих повноважень. Справу ОАСК розслідує СБУ і Генеральний прокурор поки що не виніс рішення щодо передачі справи до НАБУ у разі виконання таких дій у НАБУ запевнили, що будуть звертатись до ВРП.

Члени РГК нагадали і про так звані «справи Фірташа». Ще минулого складу РГК Максим Діжечко звернувся з двома заявами відносно багатомільйонних збитків нанесених державі підприємствами Фірташа. Наразі невідомо на якій стадії дані кримінальні провадження. В зв’язку з цим, було вирішено про проведення зустрічі Діжечка, як заявника, та детективів НАБУ з приводу цих проваджень.

Також були обговорені поточні питання комунікації та роботи НАБУ.