Робота в регіонах, справа ПриватБанку та фінансування НАБУ на засіданні РГК НАБУ

6 листопада пройшло чергове засідання Ради громадського контролю при НАБУ. На ньому були присутні керівник НАБУ Артем Ситник, а також представники територіальних управлінь Бюро: Харківського, Одеського та Львівського.

На засіданні члени Ради включили до свого складу новообраного члена — Валерія Бойко, представника ГО «Демократична сокира орди». Його обрали на Інтернет-голосуванні на місце Антона Колумбета, який залишив Раду через нову посаду першого заступника міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Керівники теруправлінь НАБУ обговорили з членами РГК шляхи співпраці. Зокрема, домовились про низку спільних заходів в Полтаві, Сумах, Сєвєродонецьку та Краматорську.

Члени Ради поставили питання Артему Ситнику щодо справи ПриватБанку. Керівник НАБУ розповів про історію цією справи: її почало не Бюро, і займаються нею різні органи. Втім, було прийнято рішення про об'єднання різних гілок цієї справи під наглядом НАБУ. Наразі тривають слідчі дії.

Щодо фінансування НАБУ Ситник озвучив занепокоєння ідеями окремих представників влади прив’язати зарплати працівників Бюро до фіксованих сум або ж ввести норму, згідно якої зарплати Бюро залежатимуть від щорічних бюджетних можливостей країни. Керівник НАБУ вважає, що це поставить під загрозу незалежність органу та створить важелі тиску на нього.

У той же час, Ситник звернув увагу на необхідність додаткового фінансування Бюро, зважаючи на необхідність виконувати закон про прослуховування. Для того, аби він міг працювати у повну силу, сьогодні потрібні додаткові кошти.