НАЗК своїм роз’ясненням може допомогти корупціонерам... – заява РГК НАБУ

Автор: РГК -

НАЗК своїм роз’ясненням може допомогти корупціонерам... – заява РГК НАБУ

Рада громадського контролю НАБУ закликає Національне агентство з питань запобігання корупції скасувати Роз’яснення, яке фактично унеможливлює кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях (ст. 366-1) і незаконне збагачення (ст. 368-2).

8 грудня НАЗК своїм Рішенням №1375 затвердило документ, в якому “роз'яснює”, що НАБУ може почати розслідування за цими статтями лише після “дозволу” Агентства. Тобто, якщо НАЗК під час повної перевірки знайде “факти порушення антикорупційного законодавства”, виявить підстави для притягнення до кримінальної відповідальності та викладе цю інформацію у своєму рішенні.

Таким чином НАЗК наділило себе монопольним і виключним правом визначати наявність складу злочинів, передбачених двома потужними «корупційними» статтями. А провадження, зареєстровані без подібного висновку НАЗК, Агентство визнало незаконними.

Примітно, що голова НАЗК Наталя Корчак – сама фігурант такого кримінального провадження. І за логікою Агентства, її справа теж має бути закрита. За іронією, справи, пов’язані з конфліктом інтересів, також розглядаються в НАЗК.

Додамо, що нерідко тільки завдяки слідчим діям (обшук, отримання трафіків телефонних дзвінків, допит свідків...) можна підтвердити наявність складу злочину. Наприклад, як у справі голови Окружного адміністративного суду м. Києва Павла Вовка. Тоді під час обшуку детективи НАБУ застали суддю в незадекларованому заміському маєтку. Роз’яснення НАЗК блокує розслідування таких злочинів, натомість фактично легалізує схеми ухилення від декларування майна.

За даними НАЗК, станом на листопад 2017 року виявлено лише 7 фактів імовірної брехні в декларації. А перевірку декларації, скажімо, кандидата у Верховний Суд В.Сімоненко люди Корчак проводять вже 10-й місяць. Натомість НАБУ зареєструвало понад 80 проваджень за цими статтями, одна справа щодо незаконного збагачення прокурора Кулика вже в суді, трьом посадовцям оголошені підозри у декларуванні недостовірної інформації.

Ми переконані, що це Роз’яснення НАЗК заблокує кримінальну відповідальність за ці злочини, допоможе чинним і майбутнім фігурантам корупційних проваджень уникнути покарання. Ми звертаємося до НАБУ, САП та інших органів правопорядку, а також інститутів громадянського суспільства – не допустити, щоб корупціонери уникали покарання за незаконне збагачення і брехню в декларації, та висловити протест проти незаконного рішення НАЗК.

Експертний висновок на Роз’яснення НАЗК від доктора юридичних наук М. Хавронюка повністю можна прочитати тут.