Заява РГК щодо тиску на суддю Галицького районного суду Львова Радченка

Автор: РГК -

Заява РГК щодо тиску на суддю Галицького районного суду Львова Радченка

Затверджено Рішенням зборів Ради громадського контролю НАБУ 26.10.2017.

Рада громадського контролю при НАБУ закликає Вищу раду правосуддя не допустити розправи над суддями, які протидіють круговій поруці в суддівському корпусі та виносять законні рішення, що забезпечують можливість НАБУ проводить ефективне розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення суддями корупційних злочинів.

Так, 27 травня 2017 року у рамках кримінального провадження №52016000000000477 детективи НАБУ здійснили обшук у службовому кабінеті та вдома у Голови окружного адміністративного суду м.Києва Павла Вовка, у діях якого є ознаки злочинів, передбачених ст. 366-1 ККУ (декларування недостовірної інформації) та 368-2 ККУ (незаконне збагачення).

Дана подія викликала значний суспільний резонанс і внаслідок такого обшуку було здобуто важливі докази, які є необхідними для проведення розслідування та доведення фактів вчинення злочинів.

Окрім того, окремі факти, які були встановлені завдяки обшуку були надані до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка вирішила, що вони свідчать про порушення суддею П. Вовком законодавства про запобігання корупції.

У відповідь на обшук судді Окружного адміністративного суду м.Києва виступили з публічною заявою та звернулись із скаргою від 01 червня 2017 року на дії судді Галицького районного суду м.Львова В.Є.Радченка, який виніс ухвалу про обшук.
Вже 05 жовтня 2017 року Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя винесла ухвалу про відкриття дисциплінарного провадження (доповідач - А.Лесько).
Звертаємо увагу, що якщо для відкриття проваджень по “суддях Майдану” ВРП потрібно було більше року, то це провадження відкрито вже через 4 місяці. Мотиви, які зазначені в Ухвалі Дисциплінарної палати викликають подив та свідчать про певну упередженість членів Першої дисциплінарної палати ВРП. Звертаємо увагу, що ця Ухвала прийнята вже після рішення ВРП від 15 серпня 2017 року № 2438/0/15-17, яким розглядалась подібна скарга суддів Окружного адміністративного суду м.Києва.
При розгляді цієї скарги ВРП дало оцінку і твердженням, що начебто клопотання НАБУ про обшук не могло розглядатися у м.Львові. Тоді ВРП вирішила, що порушень у діях детективів немає. А у жовтні ці факти вже лягають в основу Ухвали про відкриття провадження проти судді.

Вважаємо, що порушення дисциплінарного провадження стосовно судді Радченка В.Є. за таких умов має усі ознаки розправи над суддею, який надав можливість провести НАБУ необхідні слідчі дії для належного розслідування провадження щодо судді Павла Вовка, який відомий своїми зв'язками з впливовими політиками сумнівної репутації. Ці дії також можуть бути спрямовані на залякування суддів, які насмілюються проявити справжню незалежність, розірвати кругову поруку у суддівському корпусі та виносити схожі рішення, які дозволяють здобувати докази злочинних дій з боку впливових колег.

Ми закликаємо журналістів та громадськість стежити за перебігом цього провадження, щоб рішення ВРП виносилось в умовах максимальної відкритості, не містило ознак розправи чи залякування, було справедливим і законним.