РГК НАБУ вітає законопроект про зняття недоторканності з нардепів та пропонує внести уточнення

Рада громадського контролю при НАБУ вітає зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо реального зняття недоторканності з народних депутатів!

Члени ради підтримують проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України», поданий 07.10.2019

Втім, хочемо звернути увагу на неточності у законопроекті. Народні депутати підслідні НАБУ, але чомусь в законопроекті право внесення в ЄРДР надано тільки Генеральному прокурору України, що є порушенням основоположних принципів КПК. Так само не зрозуміло формулювання «генпрокурор підтримує», оскільки ніде чітко не визначено, що означає підтримка клопотання і тлумачити це поняття можна по-різному. Цілком можливо, що це означає, що генпрокурор повинен сам ходити з клопотаннями до суду, але не зрозуміло, хто їх повинен узгоджувати. Також не передбачена можливість узгодження клопотань керівником САП.

РГК НАБУ закликає народних депутатів доопрацювати законопроект та внести відповідні правки для уникнення неоднозначних тлумачень і використання цих прогалин недобросовісними особами.

Висловлюємо сподівання, що Верховна Рада підтримає даний законопроект та нарешті узгодить українське законодавство зі змінами внесеними у статтю 80 Конституції України.