Верховний суд поставив крапку у справі про оскарження виборів до РГК 2016 року

Мова йде про оскарження виборів другого складу Ради громадського контролю НАБУ і обрання членом РГК Романа Маселка.

У травні 2017-го Окружний адміністративний суд задовольнив позов. Суд не встановив жодних порушень з боку Маселка, але визнав незаконною саму процедуру проведення виборів, яка затверджена Указом Президента. Цим самим Окружний адмінсуд фактично визнав поза законом та заборонив будь-яке Інтернет-голосування за будь-яку громадську раду.  Для цього ОАСК навіть довелось придумувати нові підстави, яких у позові взагалі не було.

Апеляція залишила це рішення без змін. Що цікаво, головуючим у справі був суддя Костянтин Бабенко. Нещодавно він став відомим завдяки відео його розмови з патрульними поліцейськими, які зупинили його за підозрою у керуванні авто у нетверезому стані. На прохання патрульних посвідчити свою особу, Бабенко відреагував досить бурхливо: “Та хоч я вб’ю когось зараз, не маєте права! Потім встановлюйте!”.

Більше 26 місяців справа перебувала у Верховному суді. Сьогодні суд задовольнив касаційну скаргу Романа Маселка, скасував попередні рішення та повністю відмовив у задоволенні позову. Це рішення також розблокує слухання інших справ щодо оскарження виборів до РГК, розгляд яких був зупинений до вирішення касаційної скарги.
Детальніше у пості @Roman Maselko.